maandag 7 november 2011

Gesuis - Sophie Clive en Liberty Smith


Murmuration from Sophie Windsor Clive on Vimeo.

Twee toeristen, Sophie Windsor Clive and Liberty Smith, konden hun ogen niet geloven toen een massa spreeuwen tijdens een kanotochtje op het Ierse meer Lough Derg samentroepten en een visueel spectaculair schouwspel neerzetten. De druilerige vakantiedag werd er plots een stuk aangenamer door. Het filmpje dat ze ervan maakten, is intussen een hit op het internet.
De reden waarom de spreeuwen in deze grote aantallen samenvliegen, heeft te maken met hun gevoel voor veiligheid, dat versterkt wordt door zich in een grote groep te bewegen. Ornitholoog Paul Stancliffe in The Telegraph: "Geen enkele van hen wil buiten de groep vallen. Of wil de eerste zijn die op de grond of op een tak landt."

Volgens Stancliffe is het spektakel geleverd door de spreeuwen een van de meest indrukwekkende, maar ook een van de meest onderschatte natuurvertoningen: "Iedere vogel probeert zo dicht mogelijk bij zijn buur te vliegen en kopieert onmiddellijk welke verandering dan ook. Een kleine verandering levert uiteindelijk dus een groots wervelend beeld op." Volgens de ornitholoog kan het aantal tot één miljoen spreeuwen aangroeien.

In het voorjaar werd dergelijk spreeuwenspektakel nog waargenomen in de Nederlandse stad Utrecht. Wat Sophie en Liberty te zien kregen, kunt u hier beneden zien, vanaf 0:24. U hoort de vrouwen tijdens de vertoning ook regelmatig zuchten van verbazing. En let op de blik van een van de vrouwen nà de vertoning.

Geen opmerkingen: