zondag 23 maart 2014

Samen bouwen aan een Nieuwe Wereld.

Hallo allemaal

Zoals sommigen misschien al weten, wil men in België de eerste coöperatieve bank oprichten (ethisch bankieren), d.w.z. een bank die is opgericht door burgers en tal van socio-organisaties waar iedereen stemrecht heeft ongeacht hoeveel aandelen je hebt. 
Voor de gewone burger kost 1 aandeel 20 € en je kunt er maximaal 5-6 kopen.

De Nationale Bank is niet happig op een nieuwe bank, omdat dit uiteraard niet in hun plaatje past. 

Dit is een unieke kans voor ons burgers om eindelijk zelf voor verandering te kiezen en er daadwerkelijk iets aan te doen, anders blijven we in hetzelfde bedje ziek. 
Het bouwen van een Nieuwe Wereld is aan ons...

Dus lees alsjeblieft de onderstaande tekst en neem een kijkje op de website, zodat je weet waarover het gaat en stuur het zoveel mogelijk door naar vrienden, familie en kennissen, opdat het mogelijk wordt om dit jaar nog een aanvraag in te dienen zodat dit project van start kan gaan.
Ook al is het maar 1 aandeel van 20 euro, alle beetjes helpen, samen kun je veel bereiken.

Rechtsboven is er een poll ingelast om een idee te hebben hoeveel en welke respons er voor dit project is. Het is een hart onder de riem en natuurlijk vrijblijvend.

In Engeland zijn er al 26 aanvragen, in Italië bestaat er al 15 jaar zo’n bank en ook in Canada is er een grote coöperantenbank uit voort gekomen.
Het is ook een heel leerrijke ervaring om zo’n coöperantenvergadering bij te wonen. 

Hartelijk dank!


NewB is helemaal klaar voor een nieuwe golf
https://newb.coop/nl

Op hun algemene vergadering van zaterdag tonen meer dan 600 leden zich enthousiast om met een tweede NewB golf tienduizenden nieuwe coöperanten te werven. Dat is hard nodig want algemeen directeur Dirk Coeckelbergh waarschuwt voor de zware gevolgen van de aanhoudende financiële crisis.1 jaar geleden nam NewB een bliksemstart en wist in enkele maanden tijd meer dan 43.000 burgers te overtuigen om een nieuwe coöperatieve bank op te richten. Ze kozen niet voor de makkelijkste taak want de weg is lang voor burgers die samen maatschappelijk willen ondernemen. Ze moeten onze nationale instellingen zoals de Nationale Bank en de toezichthouder FSMA weten te overtuigen.

Intussen hebben ze de NewB identiteitskaart goedgekeurd en zo uitgetekend welke bank ze willen maken. De vastberadenheid om hun bankproject te financieren, blijkt uit het opnemen van meer dan 1 miljoen nieuw kapitaal sinds 30 januari 2014. En nu uiten ze de vaste wil om nog veel meer burgers te overtuigen NewB coöperant te worden, wat al kan vanaf € 20. Sinds eind januari staat NewB opnieuw open voor nieuwe leden. De komende maanden loopt een campagne waarbij de bestaande leden nieuwe leden aanbrengen, de tweede NewB golf.

Dat het perfect mogelijk is om succesvolle coöperatieve banken te creëren, bewijzen zo verschillende voorbeelden als Banca Etica in Italië en Desjardins in Canada. De directeur van Banca Etica had een verjaardagsvideoboodschap voor NewB: “In 15 jaar zijn we uitgegroeid tot een nog kleine maar duurzame bank.” Desjardins is in een flinke eeuw uitgegroeid tot een toonaangevende bank met meer dan 5,5 miljoen coöperantenklanten. Zowel het kleine en jonge Banca Etica als het grote Desjardins doorstonden zonder problemen de financiële crisis.

Dirk Coeckelbergh, de nieuwe algemeen directeur van NewB, wijst in zijn toespraak op de snel stijgende schulden in onze wereld: “Een laatste studie vertelt ons dat ze driemaal groter zijn dan het bruto mondiaal jaarproduct, en ze groeien driemaal sneller. Welke zijn de gevolgen? De rentes voor spaargeld zijn heel laag. En we mogen niet vergeten dat de grootbanken zijn gevallen omdat ze hun schulden niet meer gefinancierd kregen. Intussen betalen de burgers van dit land al op zeven verschillende manieren voor de val van deze banken: als belastingbetaler, als klant voor de hogere vermogens- en liquiditeitsvereisten, als spaarder door de lage rente, als aandeelhouder, als bezitter van tak 21 beleggingen die verleid is om uit te stappen, nogmaals als belastingbetaler voor de overheidsobligaties van Griekenland, Spanje en andere landen, en nog eens als belastingbetaler in het geval het Belgisch financieringssysteem zou vastrijden. Laatste gevaar: wie zal betalen indien één van onze banken activa blijkt te hebben die onvoldoende kwalitatief zijn?

In het Verenigd Koninkrijk zijn er 26 aanvragen voor nieuwe banken omdat men af wil van het overwicht van al te grote banken. In België is er nog geen enkele aanvraag, en NewB kreeg al te horen dat men er niet op zit te wachten, ook al is de aanvraag niet eens ingediend. Toch is dit wat moet: ik reken op alle aandeelhouders om NewB te maken, de verantwoordelijke bank die we allemaal nodig hebben.”


Twee coöperanten uit Limburg, Lieve Proost en Mieke Dury, vertellen over hoe ze de coöperanten uit hun provincie bij elkaar brachten om deze algemene vergadering voor te bereiden: “Dat was een heel leerrijke vergadering en creëerde een warme sfeer. Samen voelen we ons sterker om goed voorbereid naar Brussel te gaan, en om de komende maanden in de diverse regio’s van onze provincie ledenvergaderingen te organiseren. We roepen ook op om NewB veel zichtbaarder te maken. Daar moeten we samen voor zorgen.”

Voorzitter Bernard Bayot vuurt het enthousiasme aan: “De teller van ons kapitaal moet blijven stijgen. Maar minstens even belangrijk is het aantal coöperanten. Ik ben ervan overtuigd dat we moeten steunen op onze eigen kracht. Elk van ons moet in staat zijn een nieuwe coöperant aan te brengen. Zo creëren we een nieuwe NewB golf en worden we zo sterk dat niemand ons kan tegenhouden.”

De 600 aanwezige coöperanten gaan alvast naar huis met duizenden flyers en affiches om samen in het hele land mee die nieuwe NewB golf te veroorzaken.

https://newb.coop/nl

Geen opmerkingen: